На Закарпатті проведено міжнародний молодіжний

літній табір в честь святого Алексія Товта


    З 10 по 14 серпня на території Мукачівсько-Ужгородської єпархії за підтримки та благословенням високопреосвященнішого архієпископа Феодора відбувся молодіжний літній табір присвячений 100-річчю з дня смерті святого Собору Карпаторуських святих – праведного Алексія Товта. Організатором виступила молодь Ужгородського молодіжного братства імені преподобного Алексія Карпаторуського. Допомогли у проведенні табору заступник Ужгородського міського голови Федір Апшай та заступник голови обласної організації Народної партії Литвина Михайло Лаба.

    Учасниками табору, окрім організаторів, були представники молодіжок зі Словакії, Мукачева, Києва, Харкова, Севастополя, Чернівців та львівські скаути з організації «Галицька Русь». Усього нараховувалось в таборі 76 чоловік.

    В перший день молодь відвідала визначні храми обласного центру, Мукачівський Свято-Миколаївський жіночий монастир та прибула на місце проведення табору - до Свято-Успенського чоловічого монастиря села Кічірне, Воловецького району.

    По обіді до табору завітав правлячий архієрей, де звершив молебень та розпочав роботу семінару на тему: «Служіння православної молоді сьогодні. Приклад минулого, перспектива розвитку в майбутньому». Після виступів всіх представлених організацій були обговорені спільні проекти на майбутнє. Особливо підкреслювалась необхідність координації всіх організацій, а також необхідність отримання молодіжними організаціями статусу юридичної особи, без чого унеможливлюється ефективна робота, отримання можливості реалізовувати державні проекти, зокрема в соціальній сфері, вигравання грандів та інше. Гості табору підтримали організаторів одноголосно прийнявши звернення до Ужгородської міської влади з проханням виділення землі в місті для будівництва Молодіжного Центру з храмом-каплицею.

    Ввечері того ж дня учасникам була проведена лекція співробітником Синодального відділу в справах молоді РПЦ ієромонахом Димитрієм (Першин).

    Наступного дня до табору завітав протодиякон Андрій Кураєв, професор Московської Духовної Академії, де провів бесіду з молоддю та покуштував народне блюдо Закарпаття «бограш», зготовлене на багатті. Крім того, отець Андрій провів лекції для всіх охочих в Ужгороді та Мукачеві, зустрівся з священнослужителями єпархії.

    Два наступні дні молодь табору оглянула Карпатські гори з Заходу на Схід, куштувала мінеральні води, побувала на найбільшому водоспаді області Шипіт, відвідала ряд монастирів. Переночувавши в наметах біля підніжжя гори Говерли, учасники, незважаючи на несприятливі умови, здійснили вихід на найвищу вершину України, де відслужили молебень за Україну.

    В останній день вже знов в монастирі села Кічірне була проведена Божественна Літургія з водосвятним молебнем. Після святкової трапези учасники, обмінявшись контактами, зі сльозами на очах покидали табір. За їхніми словами, саме любов Владики Феодора до молоді якраз і дала можливість реалізувати цей захід. Мабуть, ніколи не забудуться спільні молитви, духовні настанови священиків Петра Савчака (Словакія) та Віктора Палоша, які весь час були поряд, вечірні багаття зі співом та гостинність братії монастиря на чолі з ігуменом Аполосом. Акордом табору виявилось відчуття  єдиної сім’ї, главою якої є Христос.

Священик Віктор Палош,

голова Ужгородського молодіжного братства

імені преподобного Алексія Карпаторуського