В Ужгороді пройшов міжнародний молодіжний патріотичний форум


     З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, у Львові та Ужгороді відбувся форум, присвячений 65-річчю визволення України від фашистських загарбників.

    Зранку, 21 листопада, на свято святого Архістратига Михаїла – небесного покровителя воїнства, духовенство і прихожани  Свято-Покровського храму м. Ужгорода зустріли участників форуму і комплект капсул із землею з міст-героїв. Після передачі землі відбулася святкова Літургія, на якій прозвучали слова вітання учасникам форуму від архієпископа Мукачівского і Ужгородського Феодора, котрі зачитав голова єпархіального відділу в справах сімї та молоді ієрей Віктор Палош.

    Після богослужіння відбулось пленарне засідання форуму. Молоді активісти з різних країн говорили про бажання глибше пізнати і розуміти історію свого народу, турбувались про долю пам'ятників загиблим воїнам і жалкували про те, що від нас йдуть ветерани – свідки Великої Вітчизняної війни.

    Учасники засідання підтримали ідею проведення у наступному році літературного конкурсу «Ми – нащадки Перемоги!» на тему: «Розповідь ветерана». Сотні дітей з різних куточків країни будуть записувати спогади очевидців Великої Вітчизняної війни. Також у ході засідання, за пропозицією ієрея Віктора Палоша, було вирішено звернутися до Львівської міської ради з закликом виділити землю для будівництва православного храму біля Пагорба Слави. Також молодь звернулась до Його Блаженства зі словами вітання з нагоди Дня народження.

Наступного дня, 22 листопада, учасники форуму поклали квіти на ужгородському Пагорбі Слави. Після чого разом з ветеранами вирушили на державний кордон – до меморіалу «Україна – визволителям», де відбулась панихида. До молоді звернулись ветерани – орденоносці.

Велике враження на учасників справив виступ сержанта медичної служби Алли Миколаївни Карімової, учасниці битви під Прохорівкою і штурму будівлі Рейхстагу в Берліні. Тендітна жінка, жакет якої усіяний бойовими орденами, звернулась до молоді: «Рідненькі мої! Пам'ятайте про війну, вивчайте її сторінки, подвиг воїнів, які пожертвували своїм життям за спасіння людства від фашизму! Ми віримо і надіємось на вас!».

Полковник у відставці, танкіст Сергій Петрович Чеботарьов закликав учасників пам'ятати подвиг їхніх дідів і висловив подяку організаторам форуму за добру справу.

Молоді активісти вирішили зібратись знову у наступному році, можливо, в рамках святкування ювілейного Дня Перемоги.

>


Ієрей Віктор ПАЛОШ