Братство здійснило паломництво святинями України 

та прийняло активну участь у проведенні Зльоту православної молоді України


Минулими вихідними з благословення преосвященнішого Феодора, єпископа Мукачівського і Ужгородського, та його активною допомогою Ужгородське молодіжне братство імені преподобного Алексія Карпаторуського організувало масштабну паломницьку поїздку найбільшими святинями нашої країни. У проведенні паломництва допоміг депутат обласної ради, генеральний директор Закарпатської філії ТОВ «Калина» Володимир Чубірко. Разом із ужгородцями подорожували також члени Мукачівського та Київського  молодіжних братств і представники дитячого будинку «Нова сімя» та медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя».

Молодим паломникам протягом 5-ти днів вдалося відвідати усі три Лаври, що є на Україні, найбільші храми та монастирі Рівненщини, Полтавщини та Харкова.

Основною метою закарпатських братчиків у цій поїздці була участь у Зльоті найактивніших молодіжних православних організацій зі всієї України, який пройшов у столиці з  благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Предстоятель Української Православної Церкви розпочав цю конференцію із вітального слова та побажання учасникам ще більшої наснаги у нелегкій, але благородній соціальній роботі, якою займаються православні молодіжки. Після цього координатори всіх молодіжок провели обговорення низки всеукраїнських проектів, які найближчим часом повинні бути реалізовані. Зокрема представники братств узгодили  концепцію створення Всеукраїнського волонтерського інтернет-порталу, який має стати важливим механізмом планування спільних акцій та обміну досвідом між молодими православними активістами всієї країни. Також учасники конференції схвалили ідею щодо проведення влітку цього року циклу тренінгів для волонтерів, які розпочинають свою роботу у сфері соціального служіння.

Після конференції братчики провели екскурсію Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою та приклались до мощей вселенського святого Спиридона Тримифунтського, котрі на деякий час привезли до Києва із острова Керкіру в Греції на прохання Блаженнішого Митрополита Володимира. На завершення закарпатські братчики побували на чаюванні Київського братства ім. преподобного Іони у Свято-Троїцькому монастирі, де у теплій обстановці приємно та з користю поспілкувались із київськими братами та сестрами во Христі.

Зі столиці закарпатці вже разом із представниками Київського братства вирушили далі на схід. Спочатку братчики завітали до Свято-Преображенського Мгарського Монастиря. Це одна із найстаріших та найвідоміших святинь Полтавщини, що має багатостраждальну історію, пов’язану із більшовицькими тортурами, і яка сьогодні вже практично відбудована після радянських репресій.

Далі паломники відвідали головні святині самої Полтави. У супроводі представників  полтавського молодіжного братства, завітали у Свято-Макаріївський кафедральний Собор Полтави, де приклались до Горбанівського чудотворного образу Божої Матері та заспівали Великодні піснеспіви. Потім братства відвідали Хрестовоздвиженський монастир Полтави та Самсонівський храм на Полі Полтавської битви.

Після Полтави був Харків. Тут братчики встигли побувати у найвідоміших святинях міста Свято-Благовіщенському кафедральному соборі, де покояться мощі святителя Афанасія, патріарха Царгородського, Лубенського чудотворця. Свого часу цей архіпастир відійшов до Бога в Мгарському монастирі, де і був похований. Це єдиний канонізований Константинопольський святитель, який знайшов упокоєння на наших землях. Його було поховано за традицією Візантійської Церкви – в сидячому положенні.

Найсхіднішим пунктом паломницької поїздки братчиків стала Свято-Успенська Святогорська Лавра. Тут вони ознайомилися з історією цієї величної української святині, провели екскурсію Лаврою, приклались до чудотворної ікони Святогорської Божої Матері та мощей одного із найвідоміших святих Лаври, преподобного Іоана Затворника, а також взяли участь у святковій Божественній літургії у неділю Святих жінок-мироносиць.

По дорозі додому паломники відвідали також Свято-Троїцький Корецький монастир, що на Рівненщині та Свято-Успенську Почаївську Лавру.

Паломницька поїздка подарувала море незабутніх приємних емоцій та надовго наситила молитвенним духом усіх її учасників. Ще один момент подорожі також не можна оминути увагою – всюди, без виключень, де побували закарпатські братчики їх тепло і приязно зустрічали, приділяли належну увагу та частували. Це ще раз свідчить, що дух православного народу єдиний і на сході, і на заході України і, взагалі, у всьому світі!

 

 

Прес-служба УжМБ